Tekstene
Evangelietekst: Mark 13,21–27
Lesetekst 1: Ordsp 4,18–27
Lesetekst 2: Åp 22,12–17
Utdrag fra talen (Hør hele talen HER)
Tekstene
«Vær på vakt!» sier Jesus.
Salomo i Ordskråkene sier: «Se hvor du går!»
Og Jesus igjen, i Åpenbaringsboken: «Jeg kommer!»
Prekestolen
Alle som har vært på prekestolen, Besseggen og andre plasser hvor du ikke kan gå hvor du vil uten at det får alvorlige konsekvenser, forstår hvor viktig det er å ikke vike verken til høyre eller venstre, slik Salomo råder alle til i teksten fra Ordspråkene. Se rett frem og gå rett frem! Salomo snakker ikke om fjell, men om at livet også kan ha noen farlige partier.
På vakt
«Vær på vakt!» sier Jesus. Noen har vært veldig på vakt, for Jehovas vitner har helt siden oppstarten på slutten av 1800-tallet forsøkt å forstå seg på tegnene Jesus viser til i dagens tekst og andre tekster, og har spådd Jesu komme og denne verdens undergang flere ganger: 1. verdenskrig, 1925, 2. verdenskrig og 1975.
Bli i ham!
«Vær på vakt!». Å være på vakt betyr ikke å forstå alt – hvordan kan vi forstå alt om Gud og om åndeuniverset? – men at vi bør holde oss til ham, og ikke la oss forvirre av andre mennesker som har andre fortellinger eller som tilbyr andre løsninger. Bli i meg sier Jesus i Joh 15,1–7. Det er ikke så vanskelig å forstå.
Dommeren Jesus
Gud inviterer alltid til nåde, og han har samtidig makt og vilje til – og et ønske om – å holde dom. Både evangelieteksten og åpenbaringsteksten i dag presenterer ham som dommer.
Så lenge det bare finnes en Gud, finnes det bare én dommer, og derfor bare én dom. Hans dom. Så vi mennesker kan velge alt, bortsett fra hvordan historien ender. Vi kan velge så mye vi vil for vår egen del, men vi kan ikke velge på Guds vegne. For Dommeren har sin egen vilje. Gud er både nådig og en som dømmer. Så vær på vakt!
Vanskelig Bibel
I dagens bønn ba vi om hjelp til å søke Guds evige livs ord. Det evige livs ord er først og fremst Jesus. Men ordet er selvsagt også Bibelen, med vekt på NT. Å lese er en god måte å være på vakt på.
Et bilde fra den andre siden
Dagens tekst fra Åpenbaringsboken tar opp tråden fra evangelieteksten. Åpenbaringsboken er et bilde fra den andre siden av dommen, et glimt av evigheten, der det har blitt slik Gud alltid har lovet at det skal bli.
Vi kan være på vakt ved å bli minnet om Guds løfter! Noen har telt at det er rundt 8 800 løfter i Bibelen, og at Gud har gitt ca. 7 500 av disse til oss mennesker.
Oppmuntring
Frempeket i Åpenbaringsboken er en oppmuntring til den kjempende Kirken. Det kan være fort gjort for oss å ikke anse oss som en del av den kjempende Kirken. Her er ikke religionskrig. Ingen av oss opplever vel heller å være forfulgt for troen?
Vår kamp er vel heller f.eks. mot likegyldigheten, i en tilværelse der vi ikke må leve så annerledes liv enn alle andre. Det må ikke koste oss ikke så mye å være kristne. Men likegyldigheten har også en pris, og den har sikkert like mange ofre som krig og forfølgelse. Derfor står vi også i en kamp, kanskje bare mot oss selv. Men vi er da uansett en del av den kjempende Kirken, som må være på vakt og være våken.
Kun en preferanse
Er jeg våken? Svaret på dette spørsmålet ligger i svarene til to andre spørsmål:
1. Er Gud bare en preferanse jeg har?
2. Er Gud en jeg har et desperat behov for?
Hører du Gud?
I en konfirmantsamling spurte en av konfirmantene om presten hørte Gud. Det var et uventet spørsmål. Så uventet at presten slet med å gi et skikkelig svar.
Etter å ha tenkt seg om, kunne han si at jo, han hørte fra Gud. Presten hadde fått idéer og tanker, han hadde opplevd å bli trøstet og inspirert, nøyaktig slik vi er lovet at DHÅ skal virke i oss som tror. Samtidig svarte presten at han hørte fra Gud fordi han hadde gjort det til en vane å lytte etter det Gud sier. Lytting er en god måte å være på vakt på.
Vær på vakt! Kanskje ikke så komplisert, men det krever en innsats og en bevissthet likevel. Og det er noe bare den enkelte av oss kan gjøre for seg selv.
Innspill til samtale – alene, to og to eller i ei gruppe
- Er du på vakt?
Hvordan?
- Hva stoler du mest på i livet? Hint: Hva/Hvem styrer du hverdagen din etter?
Er dette slik du vil ha det, eller er det på tide å gjøre noen justeringer?
- Virker tanken om en fremtidig dom skremmende eller befriende for deg?
Forklar dette til noen!
- Er Bibelen ei vanskelig bok for deg?
Hvis ja: Les mer! Les sammen med noen! Spør f.eks. presten din om det du synes er vanskelig å forstå eller godta!
- Opplever du at kristenlivet er som en kamp?
Beskriv denne kampen for gruppa di!
- Synes du det er vanskelig å forholde seg til dette med å være på vakt?
Snakk men andre kristne om dette!