3. mar. 2024 – 3. sif


Rystet eller rustet?

Tekstene

Prekentekst: Mark 9,17–29
Lesetekst 1: Job 2,1–10
Lesetekst 2: Ef 6,10–18

Utdrag fra talen (Hør hele talen HER)

 

Når vanmakten avsløres

«Hvorfor var det ikke mulig for oss å drive den ut?» spør disiplene etter at Jesus har drevet ut den onde ånden av gutten. Disiplenes vanmakt var blitt avslørt, og de var rystet! Jesus svarer disiplene at denne typen ånd kan bare drives ut sammen med bønn og faste. Bønn og faste høres uvant ut, men poenget med dem er å sette av tid og sted og lage åpninger i livet ditt der Gud slipper til. Bevisst og aktivt sette av tid, bevisst og aktivt lage åpninger. 

Når du er jevnlig i bønn og faste, så vil det være annerledes å stå ansikt til ansikt med onde krefter, for da står du ikke der alene. Da er det ikke du som gjør det, og du blir bedre rustet i møte med alskens motgang. Bønn og faste beveger deg fra rystet til rustet.

Hvem er læreren din?

Paulus sier i efeserbrevsteksten at vi ikke har en kamp «mot kjøtt og blod, men mot makter og åndskrefter […], mot ondskapens åndehær i himmelrommet». Har du noen gang opplevd at det er noe ikke-materielt som vil deg noe? Som rykker og napper i dag når viktige avgjørelser skal tas, eller når står i konflikt med noen? At det ikke er slik at du bestemmer helt på egen hånd? 

Vi liker å tro at vi kun er oss selv og at vi er våre egne herrer. At holdningene mine, planene mine og det jeg gjør, springer ut av hvem jeg selv er – aldeles definert av meg selv. Men så lenge du er et menneske, så stemmer ikke dette. Vi har alle én eller flere ‘lærere’ som har lært oss å tenke og mene og handle som du gjør. 

Det finnes en åndelig virkelighet som ikke heier på oss. Den vil også lære deg hva du skal tenke og mene og gjøre, og denne åndelige virkeligheten synes det er mer enn greit at du tror du ha kommet på alt selv. På den måten kan den ødelegge livet ditt uten at du forstår eller kan forklare hva som skjedde.

Ta på deg rustningen!

Ta på deg rustningen, oppfordrer Paulus. Guds rustning, som er beregnet på den åndelige virkeligheten: 

14 […] Spenn sannhetens belte rundt livet og kle dere i rettferdighetens brynje, 
15 stå klar med fredens evangelium som sko på føttene. 
16 Hold alltid troens skjold høyt! Med det kan dere slukke alle den ondes brennende piler. 
17 Ta imot frelsens hjelm og Åndens sverd, som er Guds ord. 
18 Gjør dette i bønn, og legg alt fram for Gud! Be alltid i Ånden!
 

Eller som han sier i Gal 5,25: "Lever vi ved Ånden, så la oss også vandre i Ånden".

Makten er hans

Stå aktivt imot – vær aktivt forberedt, sier Paulus. Det er nemlig noe som foregår rundt deg – og i deg, og det vil ikke være tilstrekkelig å håpe at det skal gå over av seg selv. Det vil det ikke, for: «Deres motstander, djevelen, går omkring som en brølende løve for å finne noen å sluke.»
Medisinen? «Stå ham imot, faste i troen!» (1 Pet 5,8f). 
«Gud […] skal utruste dere, gi dere kraft og styrke og stille dere på fast grunn. Makten er hans» (1 Pet 5,10f).

Troaktiv

Vi sier gjerne at vi må være framoverlent – forberedt (i motsetning til bakoverlent). Et mer moderne begrep for fremoverlent er proaktiv – noen som ikke bare reagerer på det andre gjør, men en som selv tar initiativ og agerer. Proaktiv. Det er fint å være proaktiv, men både Paulus og Peter sier at det er viktigere å være troaktiv. 

I efeserbrevsteksten understrekes denne troaktive holdningen: 
- Stå fast
- Stå klar med fredens evangelium! 
- Hold alltid troens skjold høyt! 
- Ta imot frelsens hjelm! 
- Be alltid i Ånden! 

Tro aktivt!
Vær troaktiv!

Jobs rustning

Job erfarte også de ikke-materielle kreftene som herjet i livet hans, og at han ikke bestemte helt på egen hånd. Men han hadde på seg rustningen! Presentasjonen av Job i åpningen av boken sier at Job i tillegg til å være en «rettskaffen mann som fryktet Gud og unngikk alt ondt», også var opptatt sine barns åndelige liv: Job sendte «bud for å hellige dem. Han sto tidlig opp om morgenen og bar fram brennoffer for hver enkelt». Slik lærte han barna sine å ha på rustningen.

Arverustning

Det er dette barna våre også trenger. Da mener jeg også barnebarna og oldebarna, alt etter hvordan slekta ser ut. 

Vi kan lære både oss selv og dem til å være troaktive: 
- Stå klar med fredens evangelium! 
- Hold alltid troens skjold høyt! 
- Ta imot frelsens hjelm! 
- Be alltid i Ånden! 

Vi kan være lærerne deres og lære dem opp til å la Gud kjempe kampene deres! Hvis ikke vi er lærerne deres, gjør noen andre jobben. Jesusetterfølgere, de lever på bønn og faste, de lever på Guds kraft, den samme kraften som reiste Jesus opp fra de døde. Forskjellen mellom rystet og rustet ligger i bønn og faste: å la Gud slippe til.

De fire b-ene

Bruk de fire B-ene aktivt: 
Bibel, bønn, brødsbrytelse og brorskap; les om Jesus, snakk med Jesus, bli fylt av Jesus, vær sammen med folk som er opptatt av Jesus!

Smågrupper er en fin øvingsarena

Hvis du ikke har noen å snakke sammen med om livet og troen, så spør noen om å bli med på å lage ei smågruppe som møtes jevnlig for nettopp dette: snakke sammen om livet og troen! 

Ta utgangspunkt i talene og samtaleoppleggene jeg legger ut på nett, eller finn andre opplegg som kan fungere som samtalestartere!

Til samtale

  1. Er du vant med å gjøre ting alene, eller er du en som inviterer Jesus inn i utfordringene dine?
  2. Hvem har vært dine lærere i livet, og hva har de lært deg om særlig den ikke-fysiske siden ved tilværelsen? 
    Synes du 'undervisningen' har vært god – god for deg? 
    Hva er resultatene av dette?
  3. Hva vil dette si: "Lever vi ved Ånden, så la oss også vandre i Ånden" (Gal 5,25)?
  4. Vær din egen 'åndelige dommer':
    - Står du stødig, eller vingler du? (Jak 1,6–8 ; 1 Pet 5,8–10
    - Har du på deg rustningen Paulus anbefaler i dagens tekst fra Efeserbrevet? 
    Hvis nei til ett eller begge spørsmål, hva vil du gjøre med dette?
  5. Snakk sammen om hva dere mener det vil si å være troaktiv
    Forsøk å gjøre det så konkret som mulig (hjemme, på jobb, i gata, når livet er vanskelig, når livet er lett, når andre lider – og det som livet ditt ellers kan handle om).
Tilbake