Trøblete søskenkjærlighet
Tekstene
Prekentekst: Joh 11,1–5
Lesetekst 1: 1 Sam 18,1–4
Lesetekst 2: Hebr 13,1–3
Utdrag fra talen (Hør hele talen HER)
En såret verden
Vi lever i en såret verden. Vi blir såret selv, og vi sårer andre. Forrige helg tok en gruppe ved navn Hamas æren for et angrep som har rystet verden – hvis det kan kalles ære, da. Gisler. Drap. Hundrevis. Alt dette skjer på det stedet vi kaller Det hellige landet. Samtidig er ikke dette stedet den eneste plassen med uro. Vi lever alle i en såret og ødelagt verden. Mange mennesker – mange av oss – har lagret lag på lag med hat i hjertet.
Søsken med felles opphav
Gud sa til Abraham: "Jeg gjør deg til far for mange folkeslag" (1 Mos 17,5), og "i deg skal alle slekter på jorden velsignes" (1 Mos 12,3b). Til å begynne med var Isak og Ismael to brødre som bodde sammen hos sin far. Kanskje lekte de og lo sammen. Abrahams barn er de tre monoteistiske verdensreligionene: jødedom, kristendom og islam, og som er like nok til å ha felles opphav, men ulike nok til å være ansvarlige for flere kriger mot hverandre.
Søskenkjærlighet
Hvis vi trekker temaet ned på et nærere nivå, så er også menigheten en barneflokk, et fellesskap av søstre og brødre. Vi er åndelige søsken. Hvor viktig er dette fellesskapet for oss – menigheten? Er det fellesskapet som gjør at vi kommer hit?
Ser vi hvem som mangler i dag? Savner du noen?
Det er ikke alltid så enkelt å være søsken – på noe nivå!
Fredens folk
Det var kanskje slik at Isak og Ismael lekte og lo sammen. Bibelen sier ikke noe om det. Men de to var brødre, fordi de hadde samme far. Mens Israel og ismaelittene er nå brødre som fører krig mot hverandre, søsken som ser ut til å hate hverandre. Både jøder, kristne og muslimer sier at de er fredens folk. Historien viser at det er lettere å si «fred» enn å holde fred.
Alles far
Alle som er søsken, er elsket av de samme foreldrene. Slik har Gud Far skapt verden, milliarder av milliarder av hans barn. «Én Gud og alles Far» (Ef 4,6), skriver Paulus i en annen sammenheng, men det er sant også i denne sammenhengen. Én Gud og alles Far, for det er han som er far til alle menneskebarn. Vi fødes ikke som muslimer eller som kristne, hinduer, buddhister, jøder eller fedredyrkere. Vi fødes som barn. Født som barn som er elsket av samme far. Hvis vi ser på hverandre som noen annet, meningsmotstandere eller vantro, så er vi ille ute med en gang.
Hvordan
Tenk på en person som har fornærmet/såret deg, eller bare på noen du ikke liker noe særlig. Ta et ark, eller dagboken din, eller åpne en notat-app på telefonen din, og skriv navnet på denne personen.
Under navnet lister du opp dennes gode kvaliteter, alt det som er bra med dette mennesket. Skriv også opp hva godt han eller hun har gjort og fått til.
Da har du begynt med å snu på verden, for du er nå ett skritt nærmere å velsigne i stedet for å forbanne, ett skritt nærmere å spre fred istf. for å krige.
Slik jeg selv tilgir
Denne personen ble nemlig også født som barn, og han eller hun er din bror eller søster. Selv om denne personen har gjort noe galt og vondt mot deg, så er han ikke bare ond. Akkurat slik det er med oss alle. «Tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere» – tilgi oss slik vi selv tilgir – gjør med meg, slik jeg gjør med andre. Dette er en ganske modig bønn for alle dem som ikke er så snare til å se gjennom fingrene med det andre gjør, og for alle dem som ikke selv vil tilgi.
I korsets tegn
Vi lever under korsets tegn. Korset var først et henrettelsesmiddel, men nå er det verdens mest kjente symbol, og finnes på flere graver og smykker enn noe annet symbol. Før stod korset for hat, fiendskap, ydmykelse og dominans, men nå er det et symbol på fred, håp, kjærlighet og tilgivelse. Bare Jesus kunne gjøre det!
Bare Jesus kan hjelpe oss å leve sammen som søsken, til å snu verden gjennom at vi endrer de bildene vi har av hverandre.
Til å ta ting i beste mening. «Ikke tenk på det! Alle kan komme for sent / være uheldige / osv. – så ha en god dag!» Tro det beste om folk! Sett folk fri fra å måtte gå på tå hev rundt deg! Sammen med Jesus får du det til.
Slik at vi kan leve sammen som søsken.
Til samtale
- Kommer du på noen som har såret deg?
Skriv ned navnet/-ene!
- Vet du om at du selv har såret noen?
Hvordan kan du gjøre opp dette?
- Hvordan er forholdet ditt til de andre i:
- søskenflokken du vokste opp med?
- menigheten?
- på arbeidsplassen?
- i bibelgruppa?
Er det enkelt for deg å være sammen med andre, eller synes du at du blir ofte misforstått?
- Hvis du ikke allerede har gjort det: Skriv ned navnet til en person (el. flere) som har såret deg osv. (slik oppgaven beskrives under overskriften 'Hvordan' i teksten over).
Gjorde dette noe med bildet ditt av denne personen?
- Begynn å be om om bli en person som er fintfølende nok til ikke å såre andre, og be om at du selv ikke skal bli så lett indignert/såret.