8. august 2021 – 10. sit


Tilgivelsens kunst

Tekstene

Evangelietekst: Matt 8,21–35
Lesetekst 1: 1 Mos 50,14–21
Lesetekst 2: 2 Kor 13,11–13

Utdrag fra talen (Hør hele talen HER)

 

… Forrige søndag

Forrige søndags tekster viste hvordan Gud alltid har som mål å reise oss opp. Han dømmer handlingene våre og viser oss hva som er godt og ondt. Så tilgir han og sier «synd ikke mer, for at ikke noe verre skal hende deg» (John 5,14). Far gir barna sine veiledning.

Vi mennesker, derimot, har lettere for å ville straffe med dommen.Da kan det godt hende at vi har rett i sak, nemlig at det som ble gjort, ikke var godt – det var galt, men så glemmer vi at vi alle sitter i samme båt, og at vi alle har hver våre gode og mindre gode sider. Men hvis ikke de som sitter i samme båt, hjelper hverandre, blir det en kjedelig båttur.

Josef

Josef kunne benyttet anledningen til å hevne seg noe så grundig på storebrødrene sine, de som i stedet for å beskytte ham, sviktet ham på verste vis. Men når brødrene er nervøse for akkurat dette, sier Josef til dem: «Er jeg i Guds sted? Vær ikke redde! Jeg skal sørge for dere og barna deres.» Tilgivelse fremfor hevn. Nåde fremfor rettferdighet.

Et tilgivende rike

Jesus sammenligner himmelriket med endeløs tilgivelse. Vi skal ikke tilgi syv ganger, men sytti ganger syv; derfor kan himmelriket sammenlignes med en konge som ville gjøre opp regnskapet med tjenerne sine. Og kongen ettergav gjelden til tjenerne sine. Gud tilgir tjenerne sine. 
I NT leser vi at både Jesus og Stefanus ba for dem som drepte dem, mens de drepte dem (Luk 23,34 og Apg 7,60).

Tilgi oss som vi tilgir selv

Tilgivelse handler aldri om noe de andre gjør. Det dreier seg om det vi alle sliter med hele livet. «Tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere.» Vi og de.

«… som vi tilgir …» er en farlig bønn! Hvor ofte føles det ikke rettferdig å la være å tilgi? Men hvor rettferdig hadde det ikke vært av Gud å la oss seile vår egen sjø? Det hadde vært veldig rettferdig. Tilgivelse er nettopp å ikke velge den rettferdige løsningen, men den nådige.

Tilgivelsens kunst

CC Cowboys synger om tilgivelsens kunst: «Jeg tenker ofte på tilgivelsens kunst. Men det tar sin tid. Hva hadde vi vært om vi fikk sjansen på ny, en gang til?» Tilgivelse tar tid. Vi blir aldri ferdige med å tilgi – eller å be om tilgivelse. Tilgivelse er en kunst som vi bare må lære oss å beherske. Den er like nødvendig som mat og hvile.

Bibelvers om tilgivende livsstil

1 Joh 1,9, Matt 6,14 (Forklaring til ‘Fader Vår’), Kol 3,12-13, Luk 17,3-4, Ef 4,32.

Tilgivelsens kraft

Muslimen Mossab Hassan vokste opp med at misgjerninger skulle hevnes og fiender hates. Da han som ung mann og desillusjonert muslim ble invitert inn i en kristen bibelstudiegruppe, takket han ja og begynte å lese. Der var det én setning som snudde livet hans opp-ned: Elsk deres fiender. Livet hans er med ett forandret. 
«Elsk deres fiender. Jeg hadde aldri hørt dette før. Ingen hadde noen gang lært meg dette.» 
Tilgivelse har stort kraft!

Tilgivelse skaper muligheter

Nelson Mandela ville aldri ha blitt president i Sør-Afrika, dersom han hadde kommet ut fra fengselet full av hat og hevnlyst. Men da Mandela kom ut av fengselet, nektet han å hate, og begynte i stedet å jobbe for forsoning mellom hvite og svarte i Sør-Afrika. På den måten sørget han for at svarte sørafrikanere fikk stemmerett og ellers like rettigheter som den hvite befolkningen, han selv mottok Nobels fredspris for dette arbeidet, og han ble landets første president i et valg der alle landets innbyggerne kunne stemme. Disse resultatene hadde Mandela aldri oppnådd, dersom han hadde valgt hatet.
Tilgivelse har skapende makt!

Tilgivende livsstil

Noen mener at tilgivelse ikke handler om den andre i det hele tatt – altså den som har gjort noe galt, men kun om den som tilgir. Andre vil si at tilgivelse er en vinn-vinn-situasjon, altså noe begge parter tjener på. Det er godt å tilgi og å bli tilgitt. Vi må jo ikke å henge oss opp i det en annen sa eller gjorde da han/hun hadde en opplagt dårlig dag. Gjør det til en regel for deg selv at du skal være snar til å sette folk fri. Og deg selv i samme slengen.

Til samtale

  1. Har du noen i livet ditt som du synes det er vanskelig å tilgi?
    Snakk med gruppa om dette.
  2. Dersom du/dere selv har opplevd å bli dypt såret av noen, klarte du å se ugjerningen i samme perspektiv som Jesus på korset og Stefanus som steines, at de som stod for ugjerningen, egentlig ikke visste hva de gjorde?
  3. Noen mennesker er lettere å såre enn andre.
    Hvordan ligger du an her? 
    Dersom du selv mener at du blir lett fornærmet/støtt/såret: Innrøm det for deg selv og gruppa, og be om forbønn for dette.
  4. Har du noen gang opplevd at det har fulgt glede med tilgivelsen?

Jesus har satt deg fri fra å reagere på verdens vis, og DHÅ gir oss kraften vi trenger for å tåle alt vi støter på i livet.

Tilbake