18. juli 2021 – 8. sit


Økonomisk forsoning

Hvem tjener hvem?

Tekstene

Prekentekst: 2 Kor 8,9–15
Lesetekst 1: Mark 12,41–44

Utdrag fra talen (Hør hele talen HER)

 

Økonomi, en kilde til frustrasjon

Økonomi kan være en stor kilde til frustrasjon. Og den er det for de 250 000 nordmennene som har så dårlig økonomi at de er ‘svartelistet’.  I snitt har disse 240 000 kroner i misligholdt gjeld – før koronaeffekten! Det er veldig enkelt å bruke penger på forhånd, penger vi ikke har – men en dag skal alt betales. I tillegg til den åndelige forsoningen, der syndens makt over oss blir brutt, kan vi også snakke om en økonomisk forsoning, der pengenes makt over livet ditt blir brutt. Gud Far vil ikke at noen av oss skal være frustrert og ha vond samvittighet over verken god eller dårlig økonomi. Han ønsker i stedet at vi skal oppleve orden og fred, der det er vi som styrer det vi eier, og ikke omvendt.

Alt jeg har, har jeg fått

Det er ikke noe av det jeg eier og har, som ikke kommer fra Gud. Gud har skapt alt, og han har skapt meg. Derfor er både livet mitt, evnene mine og tingene mine, fra ham. Vi  kan ikke svare for det andre har eller ikke har, men selv kan vi alltid huske å takke for det nettopp vi har fått. Det skaper takknemlighet å takke, og i tillegg ærer vi ham som skal ha æren for alt, når vi takker ham. 
Tror du barna dine noen gang har lurt på om du er i stand til å ta deg av dem, at de ikke er sikre på om de har varme klær til vinteren eller på om de får middag i morgen? Antagelig ikke. Gud Far ønsker ikke at vi heller skal leve frustrerte liv – der vår lykke er opp til oss selv. Vi er jo hans barn – hva slags tanker har vi om Far?

Lykketips fra ekspertene

Etter tv-serien ‘Oppdrag lykke’ en tid tilbake, la nrk.no ut en 10 tips for å bli lykkeligere. Tipsene var utviklet av en lykkeforsker og en samfunnspsykolog. Tips nr. 1 var interessant nok: «Vær mer raus og gjør gode gjerningerAlle kan ha behov for å tenke på seg selv en gang i blant, men stort sett skaper sjenerøsitet mer lykke en egoisme og gjerrighet», sa de to som presenterte tipsene.

Er det du eller Gud som tjener på det?

Det var en regel for Guds folk i GT å gi tilbake noe av alt det har mottatt. Det kan ved første øyekast se ut som at Gud er en krevende Gud, men er det virkelig det Gud sier om givertjenesten i GT?
     9 Gi Herren ære med det du eier, 
          med førstegrøden av hele din avling. 
    10 Da skal din matbod fylles opp, 
          pressekummene renner over av ny vin.
 (Ordsp 3) 

    10 Kom med hele tienden til forrådskammeret 
          så det finnes mat i mitt hus. 
          Prøv meg på denne måten, 
          sier Herren over hærskarene. 
          Jeg skal sannelig åpne himmelens sluser 
          og øse ut over dere 
          velsignelse uten mål.
 (Mal 3)

Menighetens givertjeneste

Når Stokka og Kampen menigheter oppfordrer medlemmene sine til å gi penger til arbeidet, så er det fordi menigheten gjennom sitt arbeid, er satt til å være verdens håp her i vår del av byen. Givertjeneste handler ikke bare om ting og ansettelser, men om hva en menighet er. Menigheten som helhet er ikke de trengendes forsamling, men en ressurs og et kraftsenter i lokalmiljøet. En stabil og solid givertjeneste er med på å gjøre menigheten til det den skal være.

Det er viktig å begynne å gi, for vi blir lykkeligere av det. I tillegg er det slik at der vi investerer av oss selv, der vi har hjertet vårt. Begynn med å gi et mindre beløp fast, og se om du merker det. Menigheten vil garantert merke det når medlemmene begynner å gi fast. Eller ta en radikal avgjørelse om å stole 100 % på Gud, og kjør på etter det eldgamle prinsippet om 10 %! Husk at du ikke må noen ting, for det er du som styrer. Men det er godt for deg selv å gi.

Den skal tidlig krøkes ...

Lær opp barna/ungdommene dine til å gi fra de er unge; det er lettere å gi f.eks. 10 % av kr 50,- /200,- enn av kr. 40 000,-. Hjelper du dem til at det blir naturlig å gi av mindre beløp, vil det også bli naturlig for dem å gi av større beløp, når den tiden kommer. De som har lite, trenger at vi som har mer, gir. Og gjennom å gi, blir vi selv lykkeligere. Vinn-vinn!

Til samtale

  1. Er du økonomisk forsonet, eller styrer pengene for mye av livet ditt?
  2. Er du takknemlig for det du har, eller skulle du ønske at du hadde mer å rutte med?
  3. Har du noen gang tenkt at du skulle ønske at du var en mer gavmild og raus person? 
    Hva holder deg igjen fra å være det?
  4. Benytt anledningen til å tenke gjennom givertjenesten din, og se om det er på tide å begynne å gi fast eller å øke den faste givertjenesten din. 
    Bli giver i Kampen menighet. 
    Bli giver i Stokka menighet.
Tilbake