Lyset
Tekstene
Evangelietekst: Apg 26,1–3.20–29 (To lenker)
Lesetekst 1: Joh 3,16–21
Lesetekst 2: Åp 21,22–27
Utdrag fra talen (Hør hele talen HER)
Ved siden av å gi belysning har lyset også den effekten at det avslører og splitter.
Tekstene
Alle tre tekstene snakker om lyset:
- Versene fra Johannesevangeliet sier at menneskene elsker mørket høyere enn lyset, fordi mørket skjuler gjerningene deres
- Åpenbaringsteksten røper at vi i himmelen ikke vil trenge solen, fordi Jesus er den nye verdens lys.
-Apostelgjerningene sier at det er lyset som skal forkynnes for alle folkeslag
Verdens lys
Under løvhyttefesten, også kalt lysfesten, stod Jesus en gang på tempelplassen og sa: «Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.»
Hva sier Bibelen om lys?
I begynnelsen skapte Gud lyset, og han så at det var godt (1 Mos 1,4; Fork 11,7).
Lys er liv (Joh 8,12).
Lys er veiledning (Sal 119,105), visdom og innsikt (Ef 1,17f).
Lys er renhet (Luk 11,34f).
Lys avslører/avdekker (Joh 3,21).
Lyset er Jesus (Joh 8,12).
Jeg er verdens lys
Og så, altså, midt under denne lysfesten, kommer Jesus og sier at han er verdens lys (Joh 8,12 og 9,5). Gud hadde gitt jødene loven som lys til å finne veien. Nå gav han dem et annet og bedre lys å følge etter. For dette lyset skulle ikke skinne bare for jødene eller dem som så tempelet – Jesus skulle stråle og gi liv til hele verden. Jesaja og Sakarja hadde profetert om dette for lenge siden (Jes 60). Men fariseerne tålte ikke at Jesus sa slikt om seg selv. At han satte seg selv over loven – at han sa at han var mer enn loven (Joh 5,39.46) – han stilte seg på linje med Gud.
Kong Agrippas nesten
Ved slutten av Paulus’ tale til Kong Agrippa og landshøvdingen Festus nede i Cæsarea, er kongen nesten overbevist. Paulus har både snakket godt for seg, og Agrippa tror allerede på profetene, som har drøssevis av løfter om Messias. Kong Agrippa er nesten overbevist. Det hjelper lite å være nesten overbevist.
... På samme måte som det ikke blir lyst av at man vet hvor lysbryteren er.
Dagens bønn: Gud hvisker
I dagens bønn for denne søndagen ber vi: «Gud, du viste ikke din makt i stormen, men i lyden av stillhet.» Bønnen viser til profeten Elia, som hadde et spesielt møte med Gud. Gud viste seg ikke for Elia i storm, jordskjelv eller ild, men i lyden av skjør stillhet. Gud viste seg ikke i stormen, men i lyden av stillhet. Gud hvisket til Elia (1 Kong 19,11–13).
Hvisken = nærhet
Hvordan er det mulig å høre når noen hvisker til deg? Det er mulig å høre, fordi dere er nær hverandre. Hva gjør du når noen hvisker til deg? Du lener deg mot dem for å høre hva de vil si. Man hvisker bare til dem man har et nært forhold til. Hvisken er et intimt språk.
Gud hvisket til Elia. Han hvisker til oss også, fordi han er nær.
Så nær at vi kan høre
Gud har alltid ønsket å være nær. Til å begynne med var Gud og mennesker ett. Så trakk mennesket seg bort. Pga. Jesus kunne Gud nok en gang være så nær som han hadde skapt oss til å være. Og, ikke minst, vi kunne være nær ham. Når vi er nær Gud Far, så vil vi høre når han hvisker.
Dersom jeg glemmer at Gud er her, prater jeg ikke med ham. Da lytter jeg ikke etter ham, heller. Jeg er ikke lenger nær ham. Jeg må stadig øve meg på at Gud er nær, slik at jeg kan høre ham og ledes av lyset fra ham.
Lys i oss
Jesus lyste for menneskene han møtte. Da han skulle forlate jorden, lovet han at han skulle sende sin egen ånd til apostlene og de andre etterfølgerne sine. Sånn fortsetter Jesus å lyse både for oss og for dem som ikke kjenner ham enda. Ånden jobber kontinuerlig for å overbevise verden om synden som binder folk til mørket. I tillegg kaster Ånden lys over Jesus for menneskene og forklarer Jesus som han som lyser og løser fra mørket.
Åndens kraft
I begynnelsen av Apostlenes gjerninger virker jesusetterfølgerne forvirret og redde. Men mot slutten av boka, der vi har lest fra i dag, er de i full sving med å omforme den romerske verden med de gode nyhetene om Jesus. Hvordan skjedde dette? Svaret står i det første kapittelet: «Dere skal få kraft» (Apg 1,8). Forskjellen mellom begynnelsen og slutten av denne boken om den første kristne kirken, er kraft. Før de fikk kraft, følte disiplene seg små og redde. Men med kraften talte de frimodig og trygt både til hærførere og konger, slik Paulus i vår tekst snakker helt åpent om Jesus til Festus og Agrippa: «Kong Agrippa, jeg vet at du tror på profetene». Forskjellen var kraft.
1. Kraft – ikke innflytelse, men omskapelse
Kraften Jesus hadde lovet til dem som fulgte ham, var ikke makt og politisk innflytelse. Jesus gav disiplene Den hellige ånd (DHÅ), som satte dem i stand til å omskape verden.
2. Kraft – hvem vi er
Kraften de fikk, handlet om hvem vi kristne skal være. Evangelisering er nemlig en prosess mer enn en engangshendelse. For det er når Den hellige ånd forvandler livene våre, at livene våre blir til noe som får større kraft enn krutt.
3. Kraft – utenfra, ikke innenfra
Kraften kom utenfra, ikke innenfra. Våre egne anstrengelser kan ikke forandre eller redde verden. Jobben vår er å søke Ånden, og så vil Ånden gjøre oss til effektive formidlere av evangeliet – på hver vår måte og på hver vår plass. Det er Gud som gjør det, mens vi er så heldige at vi får oppleve det, ved å være med på en spennende reise.
Apostlenes gjerninger
Les Apostlenes gjerninger, hvis du ikke har gjort det på en stund! Den kan leses som en bok, fra perm til perm. Alt det du leser om der, er det DHÅ som gjør, selv om boka heter Apostlenes gjerninger. Den burde jo ha hett Guds gjerninger. Disiplene fikk beskjed om å vente på DHÅ før de gav seg til å gjøre noe. Og fordi de gjorde det, sa det PANG på pinsedag.
Men altså: Les Apg. og se selv hva DHÅ gjør!
Man skjuler ikke lyset
Jesus sier ikke bare at han selv er verdens lys (Joh 8,12), men at vi også er det: «Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset» (Matt 5,14–15).
Til samtale
- Har du erfaringer av at Jesus har vært et lys i ditt liv?
Fortell hverandre om erfaringen/-e, hvis dere er flere!
- Vil du si at Gud og du har en samtale gående på det jevne – at Gud hvisker til deg i løpet av dagen?
I så fall:
- Hva gjør denne samtalen med deg?
- Handler du på det Gud sier, når du føler at han vil dytte deg i en bestemt retning?
- Møter du noen gang på mennesker som later til å sitte fast i et mønster av tvang og syndige handlinger?
Du kan være et lys for dem, fordi du har Den hellige ånd i deg. DHÅ forvandler både deg og dem du treffer på veien din.
- Les Apostlenes gjerninger, for deg selv eller sammen med noen, og se hvordan den kristne kirken var i den første tiden.
Hva legger du spesielt merke til?
Hva liker du?
Savner du noe i eget liv eller i Stokka menighet?
Det Gud gjorde i kirken der og da, kan han fortsette å gjøre her og nå – gjennom oss.