Tekstene
Evangelietekst: Joh 1,1–14
Lesetekst 1: Ordsp 8,1–2.22–31
Lesetekst 2: Hebr 1,1–6
Utdrag fra talen (Hør hele talen HER)
Nevroplastisitet
Ord kan forandre hjernen vår. Tankene våre – og handlingene våre – kan endre hjernen. Når du tenker en tanke, fyres det av nevroner oppe i hodet ditt, nye koblinger dannes, og hjernen blir endret – fysisk endret. Det kalles nevroplastisitet. Hjernen er en del av menneskekroppen, så når tankene våre – ordene våre – forandrer hjernen, så er ord blitt til kropp. Ordet ble kropp, og det blir det fremdeles. Dette kan også skje på åndelig vis. For Jesus er så nær oss at han er i oss – han er i vår kropp, vårt kjøtt og blod.
Frank C. laubach
Den amerikanske misjonæren Frank C. Laubach begynte sitt arbeid blant moroene på Mindanao-øya på Filippinene i 1929. Han skriver om det som ble til stor hjelp for bønnelivet hans, nemlig å gå ut i naturen og ta inn skjønnheten Gud har skapt. Og der ute tømte han seg for alt han gikk og bar på, ved å snakke til Gud. Og da svarte han seg selv, som om det var Gud som svarte ham. Gud talte til Laubach gjennom Laubachs egen munn!
Dette høres jo merkelig ut! Men mange kristne kan fra tid til annen få tanker, f.eks. når vi har sittet og lest i Bibelen, om at det er som om Gud sier: «Barnet mitt, jeg elsker deg!» Hva er forskjellen?
Hvordan taler Gud?
Hva vil det egentlig si å ha Guds ånd i seg? Hva vil Gud si ved å legge sin ånd i oss? «Mange ganger og på mange måter har Gud i tidligere tider talt til fedrene gjennom profetene», leste vi fra Hebreerbrevet i dag.
Hvordan taler Gud egentlig?
Hvordan fikk profetene i GT sine budskap?
- «Herrens ord [kom] til Abram» (1 Mos 15,1) (Hva er et syn?).
- «Herrens ord kom til meg» (Jer 1,4; Esek 12,21).
- «Da kom Herrens ord til Samuel» (1 Sam 15,10) «… til Salomo» (1 Kong 6,11), «… til Elia» (1 Kong 17,2), Jona (Jona 1,1) Sefanja (Sef 1,1) og Sakarja (Sak 4,8).
Herrens ord kom 160 ganger i GT, men vi vet ikke hvordan. Men hvorfor kan det ikke være slik at Guds ord taler til oss gjennom oss? Hvorfor kan det ikke være slik Guds ord blir kropp?
Da Moses først nøler med å skulle være Guds talerør overfor israelittene, sier Gud at Moses kan bruke sin bror Aron til å tale for seg. Og hør hva Gud da sier om Aron: «Han skal tale til folket på dine vegne. Han skal være som en munn for deg, og du skal være som Gud for ham» (2 Mos 4,16). Som Gud. Er det sånn Gud selv gjør det, slik han lar Moses’ ord få kropp i Aron?
La Gud tale med munnen din
Hvis du lengter etter mer liv i bønnene dine, så kan du, som Laubach eksperimentere med f.eks. å la Gud tale til deg gjennom din egen munn. Måten vi søker Gud på, er underordnet at vi søker: «Dere skal søke meg, og dere skal finne meg når dere søker meg av hele deres hjerte» (Jer 29,13). Ikke hvordan, men at vi skal gjøre det.
Laubach erfarte en gang at «Under meg lå risåkrene, og i det jeg så forbi dem, hørte jeg munnen min si: ‘Barnet mitt, slik risen trenger lyset fra solen hver eneste dag, fordi den ikke kan vokse om den bare får sol én dag i uken eller én time om dagen, slik behøver du meg hver dag og hele dagen.’
Over hele verden visner mennesker fordi de åpner seg for Gud kun en gang iblant. Men hvert minutt man er våken, er ikke for mye.»
Hvert våkne minutt sammen med Gud er ikke et minutt for mye. Og hvorfor skulle det være det? Solen skinner jo konstant over hele jorden og gir liv. Regnet faller på hele jorden og gir liv. Dette sier Gud at han vil gjøre med oss også. Og når det skjer i hvert eneste øyeblikk, er det ikke for mye. Hvert menneske har en dybde i seg som kan fortsette å overraske menneskene rundt dem et helt liv. Hvor mye mer må det ikke være slik med Gud? Hvert eneste minutt kan vi oppdage noe nytt, få noe nytt.
Gud, hva skal vi tenke på nå?
Laubach skriver om «Hvor nydelig Guds skaperverk er! Og jeg vet at han kan gjøre min tankeverden nydelig, når jeg åpner meg for ham hele dagen. Hvis jeg åpner mine tankevinduer på vid gap og sier ‘Gud, hva skal vi tenke på nå?’ så svarer han alltid gjennom myke drømmer.»
Hva skal vi tenke på når vi:
- kjeder oss
- er frustrert
- blir fristet
- har problemer
- er bekymret
- er glad
- er sammen med noen
- er alene
- skal spise
- gjør noe helt alminnelig?
Gud, hva skal vi tenke på?
Vi er det vi tenker
Når vi tenker på skjønnhet og godhet, og når vi undrer oss og er nysgjerrige, og når beundring fyller tankene våre, da har vi det best, og da er vi den ypperste utgaven av oss selv.
Og når tankene våre kretser rundt det som er mørkt, rundt bekymring, selvopptatthet, grådighet, misnøye og irritasjon, da er vi på vårt verste.
Vi er det vi tenker, så be Gud om å gi deg sine tanker! Sine ord.
Ordet ble kropp. Det skjedde da, og det skjer nå.
Gud, hva skal vi tenke på nå?
Innspill til samtale
- Hvordan er sinnsstemningen din stort sett i løpet av en dag?
Kan du se et mønster av noe slag?
Tenk gjennom hvorvidt du tror dette kan ha en sammenheng med hva du tenker og hvordan du møter situasjoner som oppstår!
- Tror du Gud Far ville talt til deg på samme måte som du snakker til deg selv?
- Kan du komme på situasjoner der Gud kan ha talt til deg, uten at du har tatt det på alvor (avfeid det f.eks. som dine egne tanker)?
Prøv å lytte etter, og handle deretter, neste gang!
- Vi er det vi tenker.
Hva vil du tenke på da?
- La bønnen din den neste uken (eller måneden, om du tør), og så ofte som du kommer på det, være: "Gud, hva skal jeg tenke på nå?"
Snakk med noen etterpå om om hvordan dette fortonet seg!