11. okt. 2020 – 19. sit


Urettferdig!

RETTFERDIGHET

Tekstene

Prekentekst: Matt 5,20-26
Lesetekst 1: Sal 36,6-11
Lesetekst 2: Gal 5,16-26

Utdrag av prekenen

«Urettferdig – hun fikk mer enn meg!» Hvor mange ganger har vi ikke hørt denne leksa fra småbarn? 
Det skjer rett som det er at vi voksne kan si det samme. Vi vil heller ikke at de andre skal ha mer enn oss. Da er det jo feigt. 
Men andre ganger kan vi reagere på at 'de andre' ikke har det like bra som de fleste av oss – og det er en vakrere historie. 
Uansett, vi kjenner godt til begrepet ‘rettferdig’.

Rettferdighet per leksikon

Slår vi opp 'Rettferdighet' i et leksikon, vil vi oppdage at det ikke er helt enkelt å lande på én definisjon av begrepet.
To tilnærminger er likevel sentrale: 
- mennesker behandles på en rimelig måte 
- alle mottar det de fortjener

Fariseernes og de skriftlærdes rettferdighet

Guds ønske for Israelsfolket var at de skulle ha Herren i hjertet, og at han skulle være sentrum for deres hengivelse. 
Men "Fariseernes og de skriftlærdes rettferdighet" var på Jesus tid i stedet en streng overholdelse av Moseloven, og denne gruppen religiøse ledere levde etter flere hundretalls petimeter-regler som forgjengerne deres hadde lagt til den opprinnelige loven.

Guds rettferdighet

Rettferdighet er i Bibelen først og fremst en egenskap og et karaktertrekk ved Gud selv. Han er trofast, og vil aldri svikte. 
Guds krav til vår rettferdighet, tar utgangspunkt i hans egen rettferdighet. Derfor er de så høye og umulige at vi aldri vil klare å leve opp til dem. Og dette var også Guds mening med å sette disse kravene opp for oss.

Jesu rettferdighet

Bare Jesus, det ene rettferdige mennesket som har levd på jorden, kan bestå foran den hellige Gud. Fordi Jesus både er rettferdig og vår stedfortreder, kan vi lene oss på hans rettferdighet. Når vi tar imot hans stedfortredende død på våre vegne, i tillit til at han gjorde dette for oss (meg), så blir vi også erklært rettferdige av Gud.

Jesus selv var rettferdig fordi han levde slik Gud fra begynnelsen tenkte at vi alle skulle leve: tett på ham, hans vilje skulle være vår vilje, hans ønsker skulle være våre ønsker (Joh 5,19, Joh 8,26bJoh 8,29). Jesus var "drevet av Ånden", slik Paulus i galaterbrevteksten oppmuntrer oss til å være.

Et liv i Ånden

Hvordan vet man at man lever 'et liv i Ånden'? I galaterbrevet leser vi om Åndens frukter, som bekrefter hvorvidt vi er drevet av Ånden eller ikke. 
For den som lever et liv i Ånden, vil disse fruktene vokse fram like naturlig som det vokser fram epler på et epletre. "Av seg selv gir jorden grøde" (Mark 4,26–28).

Den som vil leve et liv i Ånden, kan bruke tid i Bibelen og i bønn. Les om hvem Jesus er i evangeliene, og lær om betydningen av den han er, i de nytestamentlige brevene. Bønn må forresten ikke si at vi skal prate så mye; vær like gjerne stille og be Far tale til deg. Det er der, i stillheten med Far, at han kan omskape deg og helbrede hjertet ditt. Og bruk tid med Gud kun for å være sammen med ham, ikke fordi du vil han skal gjøre noe for deg.

Det har noe å si hvem du er sammen med i det daglige, for om det blir lett eller vanskelig for deg å leve et liv i Ånden. En mann kjent for å lære opp bedriftsledere og andre ledere, har sagt: "De fem personene du bruker mest tid på, sier noe om hvor du selv er på vei". Finn andre som vil drives av Ånden, som kan inspirere deg og som du selv kan være til inspirasjon for!

Til samtale

  1. Er Åndens frukter attraktive – skulle du ønske at disse egenskapene var en beskrivelse av deg?
  2. Se tilbake på (kristen)livet ditt. Har Gud fått lov til å forandre på deg? Lar du ham slippe til?
  3. Hva slags vaner har dere for bibellesing og bønn – tid med Far? Er du fornøyd?
  4. Be for hverandre i husfellesskapet, om lyst og mot til å bli mer drevet av Ånden.
  5. Be for de andre i husfellesskapet også når dere ikke er sammen.
Tilbake